FAQ en ervaringen over keto dieet. Lees hier de veel gestelde vragen over keto en low carb diëten. 

FAQ en ervaringen over keto dieet, avocado's horen thuis in ieder koolhydraatarm dieet

Wat is een keto dieet?

Een ketogene dieet is een dieet extreem laag in koolhydraten. Je eet zo weinig koolhydraat dat je hart en hersenen suikertekort krijgen en je lever daarom ketonen aanmaakt, die voor een deel suiker kan vervangen.

Hoe volg je een keto dieet?

Je volgt het door minder dan 10% van je energie uit koolhydraten te halen. Dus heel veel vet eten. Je kunt de ketonen in je bloed meten om te bepalen of je het hebt bereikt of niet.

A. Scholtens
Keto Smakelijk
Keto gids voor beginners. Handige gids met interessante wetenswaardigheden, weekplannen, makkelijk te bereiden recepten, boodschappenlijst met kostenindicatie en een aparte boodschappenlijst voor mensen met een kleinere beurs
€24,95 Paperback

Wat is het verschil tussen keto en een low carb dieet?

Een ketogeen dieet is de strengste vorm van een low carb of koolhydraatarm dieet. Bij een ketogeen dieet eet je nog minder koolhydraten (20 – 30 gram per dag) dan bij een koolhydraatarm dieet (ongeveer 50 gram per dag).

Mensen volgen dit dieet bij behandeling van een bepaalde vorm van epilepsie. Het bleek echter dat deze mensen daar ook bij afvielen. Daarom wordt het keto dieet tegenwoordig ook bewust als mogelijkheid om af te vallen gebruikt. 

Is een keto dieet moeilijk?

Voor veel mensen zijn de eerste weken van het keto dieet best zwaar. Je lichaam moet zich aanpassen aan een hele nieuwe levensstijl en dat kost tijd. Je lichaam “verzet” zich er ook tegen omdat het moet overschakelen op een andere energiebron. 

Wat is het moeilijkste aan een keto dieet?

Zorgen dat je gevarieerd blijft eten. Afhankelijk van je doel zoals afvallen of gezonder eten, begrijpen hoeveel macro’s jij nodig hebt en dit in een voedingsplan verwerken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn maar je moet wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Je er vanaf doen met alleen een stukje vlees en groenten is onvoldoende.

Ik ben vegetariër. Kan ik een keto dieet volgen?

Ja, het kan, maar is wel lastiger dan voor mensen die wel vlees en vis eten. 

Bij een ketogeen dieet hoort vooral een vette voeding. En veel eiwitten. De meest eenvoudige bron hiervan zijn dierlijke producten zoals vlees en zuivel, maar die eet je dus niet als vegetariër. Eigenlijk is olie dan zo’n beetje het vettige dat je binnen kunt krijgen. 

Hoe kan iemand afvallen met een keto dieet zonder caloriereductie?

Zodra je minder koolhydraten gaat eten en meer vetten en eiwitten inneemt, schakelt je lichaam over op het verbranden van vet als energiebron voor je lichaam. Deze omschakeling noemen we ketose. Het is hierbij belangrijk dat je voldoende gezonde vetten en eiwitten gaat eten.

Je lichaam heeft voor sommige functies glucose nodig en die moet je lichaam nu zelf gaan aanmaken met behulp van aminozuren (eiwitten) en vetzuren (vetten). Je lichaam gaat dus op heel andere manier werken en dus kun je afvallen zonder dat je veel minder calorieën inneemt. Het is wel zo dat je sneller afvalt als je ook je calorie inname vermindert.