Keto in een nutshell

Keto in een nutshell. De diverse keto diëten zijn populair en daar is een goede reden voor: ze werken. Het is een geweldige manier om niet alleen snel die ongewenste kilo’s kwijt te raken, maar ook om je gezond te voelen en dat gevoel te houden.

Degenen die een keto dieet hebben geprobeerd of nog steeds volgen zullen het bevestigen. Keto is meer dan een dieet. Het is een manier van leven, een compleet nieuwe levensstijl. Maar zoals elke grote verandering in ons leven is het niet gemakkelijk, het vergt een ongelooflijke hoeveelheid toewijding en vastberadenheid.

Keto in een nutshell

Goed voor sommigen maar niet voor iedereen

Er zijn wereldwijd zoveel mensen voor wie het leven beter is geworden sinds ze een keto dieet volgen of hebben gevolgd. Maar nog zijn er mensen die er niets over willen horen. Maar waarom is dat precies?

Zolang we ons kunnen herinneren is ons geleerd dat de enige manier om van het extra gewicht af te komen, is om te stoppen met het eten van vet. Als je dan met een nieuwe boodschap komt; die van gezonde vetten (het sleutelwoord is gezond) is dat voor sommige mensen moeilijk te volgen.

Als je je leven lang hebt gehoord dat je dik wordt van vet, hoe kun je dan zomaar geloven dat je juist kunt afvallen als je méér vet gaat. En dat dat afvallen nog snel kan gaan ook. Bij een aantal mensen gaat dit concept in tegen alles wat we ooit hebben geleerd over gewichtsverlies.

Keto in een nutshell; hoe het begon

In 1921 ontdekte endocrinoloog Rollin Woodyatt dat de lever ketonlichamen ging aanmaken als iemand een dieet rijk aan vet en zeer weinig koolhydraten volgde. Later dat jaar probeerde Russel Wilder dit dieet uit bij jonge kinderen met epilepsie. Met verbluffende resultaten. De behandeling sloeg aan!. In de jaren daarna raakte deze behandeling weer in de vergetelheid door vooruitgang in de geneeskunde. Een keto dieet is namelijk lastiger vol te houden dan het dagelijks slikken van een zekere hoeveelheid medicijnen.

Keto griep

De eerste week van een keto dieet is voor veel mensen heel zwaar. Het is de tijd waarin de keto griep verschijnt. Dit wordt ook wel de koolhydraatgriep genoemd. De keto griep is een natuurlijke reactie van je lichaam. Je lichaam moet zich aanpassen wanneer het overschakelt van het verbranden van glucose (suiker) als energie naar het verbranden van vet. Sommige mensen die een keto dieet hebben gevolgd, vergelijken de symptomen met symptomen die zich kunnen voordoen als je stopt met een verslaving. Over het algemeen duurt de keto griep tussen de drie en de zeven dagen.

Symptomen

Mensen die de keto griep hebben gehad, melden zich slaperig, pijnlijk, misselijk, duizelig en onder andere vreselijke migraine. Dit is een reden voor mensen om te stoppen met het keto dieet.

Het is echter goed om te onthouden dat als je deze week voorbij bent, het moeilijkste is geweest. Er zijn een paar middelen die je kunt gebruiken om je door deze moeilijke periode heen te helpen. Gehydrateerd blijven door water met een schepje zout te drinken, bottenbouillon drinken, meer vlees eten en voldoende slapen zijn eenvoudige middelen die bij de meeste mensen helpen.

keto griep symptomen

Hoe ziet een ketogeen dieet eruit?

Als je een maaltijd eet die rijk is aan koolhydraten, neemt je lichaam die koolhydraten op en zet ze om in glucose als brandstof. Glucose is de belangrijkste brandstofbron van het lichaam wanneer er koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn. 

Bij een keto dieet worden er zeer weinig of geen koolhydraten geconsumeerd, waardoor het lichaam wordt gedwongen andere vormen van energie te gebruiken. Je lichaam heeft nu eenmaal brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Dit is waar gezonde vetten in het spel komen, met de afwezigheid van koolhydraten neemt de lever vetzuren op in het lichaam en zet deze om in ketonlichamen.

Keto in een nutshell; het ideale dieet

Een ideaal Keto-dieet zou moeten bestaan ​​uit:

  • 70-80% vet
  • 20-25% eiwit
  • 5-10% koolhydraten

Bij een typisch ketogeen dieet mag je niet meer dan 20 g koolhydraten per dag eten. Na een paar dagen komt je lichaam dan in ketose.

Wat is ketose?

Wanneer het lichaam volledig wordt gevoed door vet, komt het in een staat die “ketose” wordt genoemd. Dit is op zich een natuurlijke staat voor je lichaam. Nadat alle suikers en ongezonde vetten de eerste weken uit je lichaam zijn verdwenen, draait je lichaam nu volledig op gezonde vetten.

Ketose heeft veel potentiële voordelen met betrekking tot snel gewichtsverlies, gezondheid of prestaties. In bepaalde situaties, zoals diabetes type 1, kan overmatige ketose extreem gevaarlijk worden. In combinatie met intermitterend vasten kan ketose echter voor mensen die lijden aan diabetes type 2 heel gunstig zijn.

Keto in een nutshell; wat ik wel en niet kan eten

Voor iemand die nieuw is met keto kan het een hele uitdaging zijn om vast te houden aan een koolhydraatarm dieet. Ook al is vet de hoeksteen van dit dieet, het is geen vrijbrief om alle mogelijke vetten te eten.

Gezonde vetten zijn essentieel, maar wat is gezond vet? Gezonde vetten zouden bestaan uit weidegang vlees (lam, rund, geit, wild), wild gevangen vis en zeevruchten, varkensvlees en gevogelte.

Eieren en bepaalde zoutvrije boters kunnen ook worden ingenomen.

Blijf uit de buurt van zetmeelrijke groenten, fruit en granen. Bewerkte voedingsmiddelen passen op geen enkele manier in een ketogeen dieet. Kunstmatige zoetstoffen en koeienmelk wordt ook sterk ontraden.

Lees ook Mythes over het Keto dieet waar je niet in moet geloven

Keto in een nutshell, vette vis

Tenslotte

Voor het volgen en volhouden van een keto dieet is serieuze inzet nodig. Je moet creatief zijn en je weg zoeken om een goed maaltijdplan te vinden om te komen waar je wilt zijn. Maar de weg ernaartoe geeft altijd meer voldoening dan waar je uitkomt.

Keto recepten in 10 minuten bereid

Eenvoudige keto proof recepten die je in een handomdraai op tafel zet.

Bestel GRATIS Keto Recepten in 10 minuten bereid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *