Mythes over het Keto dieet waar je niet in moet geloven

Mythes over het Keto dieet waar je niet in moet geloven

Mythe 1: Je lichaam gaat in ketoacidose

Realiteit: het is ketose die de vetverbranding in keto veroorzaakt.

Wanneer je op een keto-dieet gaat, kom je in ketose, een metabolische toestand waarbij je lichaam vet als brandstof gebruikt (in plaats van glucose, de favoriete energiebron). Tijdens dit proces breekt het lichaam vet af en zet het om in ketonlichamen. Dit is niet hetzelfde als diabetische ketoacidose, een potentieel levensbedreigende complicatie van diabetes die optreedt wanneer je lichaam niet genoeg insuline krijgt en de ketonspiegels tegelijkertijd hoog zijn.

Mythe 2: Je kunt afwisselend wel en niet aan keto doen en toch op gewicht blijven

Realiteit: “aan” en “uit” op keto zal er alleen maar toe leiden dat je al het gewicht terugkrijgt.

Keto is zo’n rage geworden dat mensen soms niet begrijpen waar ze aan beginnen en in het dieet springen. Daarom volgen mensen de ene dag vaak het keto dieet en eten de volgende dag koolhydraten. Maar op deze manier ga je niet profiteren van de potentiële voordelen van aanhoudende ketose. 

Als je het keto dieet te zwaar vindt, overweeg dan een Low Carb, High Fat dieet. Lees Low Carb High Fat of Keto welk dieet is het beste?

Mythes over het Keto dieet waar je niet in moet geloven, ook bij keto kun je jojo-en

Mythe 3: Iedereen heeft dezelfde behoefte aan koolhydraten

Realiteit: Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt echt af van je persoonlijke gezondheid.

Wanneer je begint met een zeer koolhydraatarm dieet zoals keto, realiseer je je misschien niet hoe laag in koolhydraten het is. Beginners consumeren doorgaans 20 tot 50 gram (g) koolhydraten per dag, vaak beginnend aan de onderkant van dat spectrum om het lichaam te helpen ketose binnen te gaan. Meteen er vol ingaan betekent ook dat je heel streng voor jezelf moet zijn en dat ook vol houden.

A. Scholtens
Keto Smakelijk
Keto gids voor beginners. Handige gids met interessante wetenswaardigheden, weekplannen, makkelijk te bereiden recepten, boodschappenlijst met kostenindicatie en een aparte boodschappenlijst voor mensen met een kleinere beurs
€24,95 Paperback

Mythe 4: Keto geeft je een vrijbrief zoveel spek en boter te eten als je wilt

Realiteit: Keto roept op om prioriteit te geven aan onverzadigd vet in je dieet.

Ja, keto is een dieet dat rijk is aan vetten. Maar dat betekent niet dat je ’s ochtends een pond spek moet bakken. De gezondste manier om vetten binnen te krijgen, is door verzadigde vetten, zoals spek en worst, te beperken en je dieet te vullen met gezonde onverzadigde vetten, zoals avocado’s, olijfolie en lijnzaad, samen met noten (maar die met mate).

Mythe 5: Omdat groenten en fruit veel koolhydraten kunnen bevatten, kun je ze niet eten in een keto dieet

Realiteit: je moet deze producten wel eten om een vervelende keto bijwerking; constipatie, te voorkomen.

Fruit en groenten zijn bronnen van koolhydraten. De enige dingen die koolhydraatvrij zijn, zijn oliën, boter en vlees. Toch betekent dat niet dat je producten moet vermijden. In feite zijn deze hele, onbewerkte voedingsmiddelen belangrijke bronnen van vitamines, antioxidanten en vezels. Deze laatste zijn van cruciaal belang om constipatie te voorkomen. Constipatie komt veel voor bij mensen die een keto dieet volgen. Vul je dieet aan met niet-zetmeelrijke groenten, zoals courgette, bloemkool, komkommers, paprika’s en broccoli. Neem daarnaast ook kleine hoeveelheden koolhydraatarm fruit, zoals bessen (aardbeien, frambozen en bosbessen).

Mythe 6: Een Keto-dieet is een plan met veel eiwitten

Realiteit: het is koolhydraatarm, maar het is verre van het Atkins-dieet.

Een kom eieren en gerookte zalm bij elkaar gooien voor het ontbijt en een grote biefstuk voor het avondeten klinkt alsof het op schema ligt, maar eiwitten moeten met mate worden gegeten. Dit is waar het keto dieet wezenlijk van het Atkins dieet verschilt. Overtollige eiwitten kunnen worden omgezet in glucose, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt en je lichaam uit ketose komt

Mythe 7: Het Keto-dieet is de beste manier om af te vallen

Realiteit: er is niet voor iedereen het juiste dieet.

Alleen omdat je vriend(in) succesvol is afgevallen met keto, wil nog niet zeggen dat keto het dieet is dat het beste voor je is. Keto is niet het ultima antwoord op de vraag: “Hoe kan ik afvallen?” Het succes komt voort uit het vinden van een eetplan wat je kunt volhouden.

Er zijn nog meer mythes over het Keto dieet waar je niet in moet geloven, maar met deze heb je een idee over welke verhalen er allemaal rond gaan. Blijf dus kritisch op wat je tegenkomt en houd in gedachten wat ook op andere plaatsen geldt: Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk niet waar.

Wil je een quiz doen over keto dieet? Lees dan dit artikel 6 simpele keto proof snacks

FAQ en ervaringen over keto dieet

Vragen over keto dieet of low carb dieet? Kijk bij FAQ en ervaringen over keto dieet of stel de vraag via “Reactie plaatsen” onder aan deze pagina.

Bestel gratis “Keto Recepten in 10 minuten bereid”.

Klik op de afbeelding om naar de bestelpagina te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *