Wat je moet weten van low carb

Wat je moet weten van low carb. Als je kijkt naar de wereld in de afgelopen decennia is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van geneeskunde en technologie. Waar we echter maar geen grip op lijken te krijgen is het feit dat we in diezelfde periode steeds ongezonder en meer zwaarlijvig zijn worden.

Met de technologische vooruitgang kwam ook de wereld van het gemak. En hoewel we diverse medische aandoeningen kunnen bestrijden en afweren, is het juist dat “gemak” dat zich tegen ons keert als het gaat om onze gezondheid. 

Wat je moet weten van low carb, zwaarlijvigheid komt steeds meer voor

Koolhydraten als probleem

Eten kunnen we bestellen via smartphones en computers. Vervolgens wordt alles ook nog bij ons aan huis gebracht. We hoeven er nauwelijks nog moeite voor te doen. En dus zien we: naarmate ons gemak groeit, neemt onze taille toe en in het kielzog daarvan ook het percentage zwaarlijvige mensen.

Hoewel in sommige landen een lichte afname van zowel obesitas bij volwassenen als bij kinderen is begonnen, is dit probleem nog steeds erg aanwezig. Inmiddels zijn er bibliotheken vol met studies, documentaires en onderwijsprogramma’s die proberen te achterhalen wat nu precies de oorzaak is van deze gezondheidsproblematiek.

En hoewel er misschien niet één perfect antwoord is, is één van de duidelijkere oorzaken van dit probleem overconsumptie van koolhydraten.

Low carb als oplossing

Koolhydraten op zich zijn prima. Ze zijn de belangrijkste energiebron voor het lichaam en zijn essentieel voor een goede werking. Maar de grote meerderheid van de zwaarlijvige personen eet niet de juiste koolhydraten, en ze eten er te veel van, zo simpel is het.

Als onze wereldbevolking volkoren pasta’s en brood zou consumeren in plaats van pizza’s kunnen we rustig stellen dat we hoogstwaarschijnlijk niet zo’n grote epidemie zouden hebben als we nu zijn.

Het probleem zijn niet de koolhydraten, het is het soort koolhydraten en de hoeveelheid die voor de problemen zorgen.

Vandaar de ontwikkeling en populariteit van Low Carb diëten.

A. Scholtens
Keto Smakelijk
Keto gids voor beginners. Handige gids met interessante wetenswaardigheden, weekplannen, makkelijk te bereiden recepten, boodschappenlijst met kostenindicatie en een aparte boodschappenlijst voor mensen met een kleinere beurs
€24,95 Paperback

Wat is in dat nu precies: low carb?

We horen vaak over koolhydraatarme diëten en hoe succesvol ze blijken te zijn bij het afvallen, maar wat is ​​koolhydraatarm nu dieet precies?

De term “low-carb” betekent laag in koolhydraten. In voedingsmiddelen zoals pasta, aardappelen en rijst zitten koolhydraten. Ook in fruit en brood vind je koolhydraten. De consumptie van koolhydraten leidt ertoe dat het lichaam insuline uitscheidt. Dit zet je lichaam om in glucose dat vervolgens gebruikt wordt als energiebron. Als er meer glucose in je lichaam is dan dat het nodig heeft om te kunnen functioneren, wordt wat er “over” is opgeslagen als vet.

Bij een koolhydraatarm dieet ga je de inname van koolhydraten beperken. Je lichaam moet dan op zoek naar een andere bron van energie.

Na het nuttigen van een koolhydraatrijke maaltijd gaat het insuline gehalte in je lichaam plotseling omhoog en na korte tijd plotseling omlaag. Dit effect zorgt ervoor dat we 2 tot 4 uur na onze laatste maaltijd weer honger hebben. De meeste mensen zullen dat gevoel van honger onmiddellijk stillen. Dat kán tegenwoordig over, want overal is voeding voorhanden. Hierdoor komen we in een vicieuze cirkel terecht. Je hebt zin in eten, je eet, je eet meer dan je nodig hebt en de overtollige energie wordt opgeslagen als vet.

Wat je moet weten van low carb

De gebruikelijke hoeveelheid calorieën in een normaal eetpatroon van een volwassene is ongeveer 50-60% van de totale maaltijd. Dus elk percentage calorieën afkomstig van koolhydraten dat lager is dan dat, kan worden beschouwd als koolhydraatarm.

Wat gebeurt er in je lichaam

Wanneer je koolhydraten eet, vooral eenvoudige koolhydraten, breekt je lichaam ze af in suikers die je bloedbaan bereiken. Wanneer je lichaam een suikerstoot ervaart, signaleert het de afgifte van insuline. Zodra insuline is vrijgegeven, ontvangt glucose een signaal om de cellen in het lichaam binnen te gaan. 

Glucose wordt in de eerste plaats gebruikt voor energie, maar wanneer het in overmaat aanwezig is, wordt het opgeslagen om later te worden gebruikt of wordt het omgezet in vet. Door de hoeveelheid suikers (koolhydraten) die je in je lichaam stopt te verminderen, hebben je insulinespiegels een grotere kans om op peil te blijven en geen pieken te ervaren.

Wat je moet weten van low carb; ketose

Wanneer er in de loop van de tijd minder koolhydraten worden ingenomen, kan dit leiden tot ketose, een metabolistische staat waarbij je lichaam vet als energie gebruikt in plaats van koolhydraten. Het bekendste koolhydraatarme dieet ontleent zijn naam hieraan: het keto-dieet of ketogeen dieet.

Er zijn ook veel voedingsmiddelen die je onder “low carb” kwijt kunt. Lees 27 keer low carb voeding

Als je dit dieet op de juiste manier volgt, kan het een drastisch verlies van vet tot gevolg hebben. Dat maakt het keto dieet mateloos populair. 

Maar is het veilig? Dit is de vraag voor een volgend artikel.

Lees ook Gezond afvallen is de beste manier

Keto recepten in 10 minuten bereid

Wil je een idee krijgen over hoe koolhydraat arme maaltijden eruit zien? 

Bestel GRATIS het boekje

Keto Recepten in 10 minuten bereid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *